Reizen met een eetstoornis

DSC01015.JPG

Ik ben altijd al dol geweest op reizen; toen ik op de middelbare school voor het eerst in een vliegtuig stapte (op naar Rome), werd bij mij de reislust aangewakkerd. Sindsdien heb ik vele citytripjes gemaakt, zowel met vrienden als met mijn moeder. In die paar daagjes dat ik weg was, leek het dagelijks leven zover weg. Ik was oprecht gelukkig, totdat mijn eetstoornis ook het reizen van mij afpakte. De stress over het eten wierp een enorme schaduw over de reizen, alles stond in het teken van extra stappen doen en zo min mogelijk eten. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het enorme gebrek aan energie en de ‘hangry’ buien als mijn bloedsuiker te laag werd. Inmiddels kan ik gelukkig weer genieten van het reizen en alle lekkere dingen  (oke, ik ben en blijf kieskeurig) en ik gun jullie dit ook, vandaar vandaag deze post met tips voor reizen met een eetstoornis.

 

Kies waar jij je fijn bij voelt

Voor veel mensen zijn italiaanse ijsjes onlosmakelijk verbonden met een vakantie, maar als dit voor jou niet goed voelt; neem ze niet.

Dit is natuurlijk geen vrijbrief om maar niet te eten omdat je je daar beter bij voelt, maar zoek naar een weg die haalbaar is. Dat brengt me gelijk bij de volgende stap:

 

♥ Maak een plan

Soms kan het helpen om een globaal eetschema vooraf te maken, zodat je weet waar je aan toe bent en niet last minute hoeft te beslissen of een ijsje wel of niet in je schema past.

 

♥ Je lichaam is geen klok

Realiseer je bij bovenstaande wel dat je op vakantie anders eet: je wordt op andere tijden wakker en eet in warme landen later. Dit betekent niet automatisch dat je aankomt: een uurtje later eten doet niks met je gewicht.

 

♥ Ga niet alleen op je probleem zitten kauwen

Een probleem wordt groter als je er alleen over gaat zitten piekeren en het kan enorm fijn zijn als mensen mee kunnen kijken en denken. Door andere mensen op de hoogte te stellen van jouw plannen, struggles en je eetschema snappen zij beter waarom je geen ijsje neemt of je per se bij die ene winkel eten wilt halen.

 

♥ Luister naar je lichaam

Dit is een van de moeilijkste dingen voor iemand met een eetstoornis, maar luister naar signalen dat je te weinig eet en maak dan plannen om wat extra’s te pakken. Op vakantie slaap je anders, beweeg je vaak meer en is het warmer, dit zijn allemaal factoren waardoor je lichaam extra eten en drinken nodig kan hebben. Je hebt er niks aan als je futloos en duizelig op reis bent, dus probeer dit te voorkomen OF wat te eten mocht het zover komen. 

 

♥ Focus je op de reis

Je gaat op reis om mooie dingen te zien, te ontspannen en te genieten met je reisgenoten. Eten is daar secundair aan: probeer niet alleen te focussen op het eten en bewegen, hoe moeilijk dat ook is. Het kan helpend zijn om gedachten van je af te schrijven, maar probeer vooral te kijken naar de leuke en positieve dingen. Eten heb je nodig voor energie, maar het is niet het belangrijkste van je reis. Ondanks dat het zo kan voelen.

 

Ik weet dat de meeste dingen in de praktijk niet zo simpel zijn en daarom wil ik nog een aantal andere blogs wijden aan dit onderwerp. Dus stay tuned voor meer! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s